Argentinské přistání. Jak se West Hamu podařilo získat Teveze a Mascherana

31. srpna 2006 došlo k události, která šokovala fotbalovou komunitu. Skromný londýnský West Ham, který v minulé sezoně skončil až 9., podepsal hned dvě hvězdy argentinského národního týmu – Carlose Teveze a Javiera Mascherana. Jak se Hammers podařilo dotáhnout tuto dohodu a proč vyvolala takový ohlas?

Temná historie s právy a offshores

Tevez a Mascherano předvedli skvělé výkony na mistrovství světa v roce 2006 a stali se předmětem zájmu špičkových klubů. Práva na hráče ale nepatřila Corinthians, ale určitým offshore společnostem. West Ham toho využil a pronajal si Argentince za relativně skromných 12 milionů liber za každého. Mimochodem, nezapomeňte mostbet bonus za registraci.

Brzy se však ukázalo, že obchod tak transparentní nebyl. Vyšetřování ukázalo, že skutečnými vlastníky práv na hráče je jistý íránský podnikatel Kia Joorabchian. West Ham neměl nad hráči prakticky žádnou kontrolu. Klub přiznal přestupky a dostal rekordní pokutu 5,5 milionu, čímž se vyhnul odečtení bodů.

Tevezův záchranný gól a sestupový skandál

Zpočátku nebyli Argentinci působiví a West Ham balancoval na hraně sestupu. V lednu šel Mascherano na hostování do Liverpoolu. Ale Tevez prožil závěr sezony skvěle, v 8 kolech vstřelil 7 gólů. Jeden z nich, proti Manchesteru United, přinesl Hammers vítězství v posledním kole a záchranu před sestupem.

Obětí byl Sheffield United, který klesl do pásma sestupu místo West Hamu. Blades podali stížnost v domnění, že Argentincům nemělo být dovoleno dokončit sezónu. Konflikt byl urovnán až o rok později, kdy West Ham zaplatil Sheffieldu odškodné ve výši 20+ milionů liber.

Sám Tevez se ironicky přestěhoval do Manchesteru United a poté do Man City. Mascherano se stal legendou Liverpoolu a Barcelony. Jejich kariéry ukázaly, že se jedná o skutečně špičkové hráče. Podivný přestup do West Hamu ale navždy zůstal jednou z hlavních záhad v historii Premier League. Možná, že majitelé práv na Argentince jednoduše používali Londýňany jako „výkladní skříň“ pro prodej jejich „aktiv“. Nebo to byl čistý hazard. Tak či onak to byl nejsenzačnější a nejskandálnější přechod toho léta.